Alt ve üst göz kapağı estetiğinde uygulanan teknikler nelerdir?
GÖZ KAPAĞI CERRAHİSİ (BLEFAROPLASTİ)
Botulinum toksin ve dermal dolgu maddeleri gibi cerrahi olmayan seçenekler göz çevresinde büyük iyileşmeler sağlayabilirken, bazı durumlarda yeterli gelmediği için en iyi seçenek blefaroplasti (göz kapağı cerrahisi) olabilir. Göz kapağı estetiğinde sadece üst kapaklar, alt kapak veya kombine işlem planlanabilir. Cerrahi kesiler üst göz kapağında doğal katlantıda alt göz kapağında ise kirpikli dibi veya kapak içinden yapılır. Bu sebeple insizyonlar gözle görülür iz bırakmadan iyileşirler. Göz kapaklarındaki yaşlanma ile ilgili değişiklikler genellikle üçüncü on yılda ortaya çıkar ve genellikle 30’lu ve 40’lı yıllardaki hastalar göz kapağı estetiği adayıdır. Bu işleme ihtiyaca göre kaş kaldırma, alın germe, lazer uygulamaları ve kimyasal peeling ile cilt yenileme eklenebilir.
EN YAYGIN GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ SORUNLARI
- Yaşlı ya da yorgun görünüm
- Ağır ve sarkık kapaklar
- Torbalanma
- Şişlik
- Gevşek cilt şikayetleri
Bu ameliyatlarda göz kapaklarının üç ana doku bileşeni de iyileştirmek amaçlanır; cilt, kas ve yağ.
BADEM GÖZ ESTETİĞİ
Badem göz şekli, geçmişten günümüze en estetik göz tipi olarak kabul edilmektedir. Badem göz estetiği minimal invaziv teknikler ile göz kenarında bulunan asıcı bağların yerinin değiştirilerek veya kaşların kaldırılarak gerçekleştirildiği bir cerrahi prosedürdür. İşlem üst göz kapağı dış kenarından yaklaşık bir santimlik bir kesiyle ve saçların arasına açılan küçük kesilerle gerçekleştirilir. Operasyondan sonra fark edilebilen bir iz kalmaz. İşlem lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında yapılabilir. Operasyonda sonra gözler daha çekik ve iri, kaşlar ise daha çekici bir görünüme kavuşmuş olur.
Göz kapağı estetiği, vücudumuzun dış dünya ile direkt bağlantı kurduğu yegane organ olan gözlerin estetik görünmesine yönelik yapılan müdahaledir. Göz kapağı estetiği, üst göz kapağı ya da alt göz kapağında oluşan fazlalıkların, sarkmaların ve torbalanmanın lokal anestezi altında cerrahi işlemle düzeltilmesidir.
Hastalar korkmadan, çekinmeden bu uygulamayı çok rahat yaptırabilirler. Sonuçları oldukça yüz güldürücü olan göz kapağı ameliyatları (blepharoplasty) en sık uygulanan estetik cerrahi işlemlerinden biridir.
Bu estetik uygulama, diğer birçok estetik uygulamanın aksine kişinin çevresinde olumlu ve normal bir uygulama olarak çabuk benimsenir ve kişi estetik uygulamayı gizleme endişesine kapılmaz. Göz kapağı estetiği sonrası göz çevresi çok uzun yıllar daha genç ve estetik görünür. Bakışlar daha canlı; yüz ifadesi daha enerji dolu bir görünüme kavuşur.
Anadolu kadınında göz çevresi estetiği
Ülkemizde yaşayan insanların kişilik yapılarına baktığımızda aşırı duygusallık ön plandadır. Özellikle kadınlarımız duygularını yüz ifadelerine yansıtırken en çok mimiklerini kullanır. Hüzün, mutluluk, stres, şaşkınlık ifadeleri yüzün diğer bölgelerinde olduğu gibi göz çevresindeki mimik hareketlerinde de yoğun olarak kendini gösterir. Ayrıca sevincini de mutluluğunu da öfkesini de ağlayarak ifade etme davranışını çok sık kullanmaktadırlar. Sık ağlama ve mimiklerin oluşturduğu kırışıklıklar, aşırı duygusallık yüzde ilk göz çevresinin yaşlanmasına yol açmaktadır. Gevşeyen ve sarkan göz kapakları ve şişmiş göz altı torbaları kişinin yüz ifadesinin yaşlı, yorgun ve üzgün görünmesine neden olur.
Göz çevresi estetiğini bozan 4 ana faktör
Göz çevresinin yıpranması ve yaşlanmasının 4 temel nedeni vardır:
Yapısal olarak adlandırdığımız ailenin göz yapılarından kaynaklı göz kapağı ve göz altı deformasyonları
Çevresel etkenler; bunlar madde ve alkol bağımlılığı, sigara kullanımı, uzun süreli antidepresan kullanımı, düzensiz uyku durumu.
Göz çevresini kontrol altında tutan üçüncü neden ise kişinin duygusal bir karaktere sahip olması. Sık sık ağlamak ve aşırı duygusallık ilk olarak göz çevresinde estetik sorunlara, yaşlanmalara yol açar.
Birçok kişide yaşlanmayla birlikte oluşur. Göz kapağının derisi gevşeyerek ikinci bir kat oluşturur.
Göz kapağı estetiğinde bozulmalar nasıl ortaya çıkıyor?
Yaşlanmanın ve deformasyonların bütün izleri göz kapağı ve çevresinde aynı anda ortaya çıkmaktadır. Göz kapağı sarkarken buna daha da düşen göz kenarları ve kaşlar, kaz ayaklarının oluşumu eşlik eder. İlerleyen zamanlarda göz kapağı ve kaşın iyice yığılması kişide görme sorunlarına dahi yol açar.Örneğin, yakını görmek için gözlük kullanan kişilerde bu sorun öyle bir hal alır ki, göz kapaklarını kaşlarının üzerine yapıştırmak zorunda bile kalabiliyorlar.
GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
Aşağıdakilerden herhangi biri veya birkaç tanesine sahip olunması kişinin göz kapağı ameliyatı için uygun bir aday olduğunuz gösterir:
- Üst göz kapaklarının doğal olarak kapanmasında aşırı cilt oluşumu
- Üst göz kapağından sarkan gevşek deri, belki de görme bozukluğu
- Üst göz kapağının şiş görünümü, gözün yorgun görünümü
- Alt göz kapaklarının aşırı derili ve ince olup “krema kıvamında” olması
- Gözaltlarında torbalar ve siyah halkalar
- Alt göz kapağı sarkması
Genel sağlığı yerinde olan 35 yaş üstü kadın ve erkekler tarafından daha fazla tercih edilir. Ancak genetik olarak sarkık ve torbalanmış alt kapaklara sahip olan kişiler daha erken yaşlarda da ameliyat olabilirler.
GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ NASIL YAPILIR?
Operasyon genellikle lokal anestezi ve sedasyon kombinasyonu altında uygulanabilir. Bu kombinasyon sayesinde hafif bir rahatsızlık ve dokunma hissine rağmen uyanık, rahatlamış bir şekilde, fakat cerrahi alanı uyuşturularak tamamen acı duyusundan uzak bir şekilde ameliyat yapılır. Estetik cerrahın ya da adayın isteği doğrultusunda ameliyat, işlem sırasında tamamen uyumayı sağlayan genel anestezi altında da yapılabilir. Göz kapağı estetiği, ameliyatın büyüklüğüne göre genellikle 1,5 ile 2 saat arasında sürebilir. Üst kapağın doğal kıvrımdan ve alt kapağın kirpiklerinin hemen altından olmak üzere deri kesileri gerçekleştirilir. Bu kesilerden girilerek deri dokusunu alttaki kas dokusundan ayrılır. Kaslardaki gevşekliğe ve torbalara yönelik müdahale yapılır. Fazlalaşmış deri çıkartılır. Kesiler ameliyat bitiminde ince estetik dikişler yardımıyla kapatılır.
İYİLEŞME SÜRECİ NASILDIR?
Estetik operasyondan sonra göz kapağında hafif bir gerginlik hissi ve ağrı kesicilerle kolayca kontrol altına alınan bir sızlama hissi olması normaldir. Bu oluşabilecek sızılara karşı ağrı kesici ilaç, gözlerin kurumaması için suni gözyaşı veya göz merhemleri önerilebilir. Şişliklerin ve morlukların gerilemesi amacıyla birkaç gün boyunca baş yüksekte yatmak ve soğuk kompres yapılması gereken uygulamalardır. Morarmaların şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir ancak genellikle ikinci günde en yoğun seviyeye ulaşıp 10-14 gün içinde tamamen ortadan kalkarlar. İlk birkaç hafta boyunca aşırı gözyaşı salgılanması, ışığa duyarlılık ve çift ya da bulanık görme gibi geçici değişimlerin olması muhtemeldir. Dikişler genelde bir hafta sonra alınır, kapağın şişliğinin büyük bir kısmı takip eden 10 gün içinde geçer. Hasta memnuniyeti yüksek olan göz kapağı ameliyatları en sık uygulanan estetik cerrahi işlemlerinden biridir. Göz kapağı estetiği sonrası göz çevresi çok uzun yıllar daha genç ve estetik görünür, bakışlar daha canlı, yüz ifadesi daha enerji dolu bir görünüme kavuşabilir. Göz kapaklarındaki sarkma ve torbalardan rahatsız olan kadın ve erkekler için oldukça güvenilir ve etkili sonuçlar sağlayan bir estetik operasyondur.