Yüzdeki Kılcal Damar Çatlaması Nedir?
Yüzdeki kılcal damar çatlamaları, deri yüzeyine yakın, genişlemiş damarların görünür olması anlamına gelir. Yanaklar, burun kenarları ve çene kılcal damar çatlamalarının en sık görüldüğü yerlerdir.
Yüzdeki Kılcal Damarlar Kimlerde Görülür?
Yüzdeki kılcal damar şikayeti toplumlarda yaklaşık %15 oranında görülür. Çocuklarda bile % 2 oranında kılcal damar şikayeti bulunmaktadır. Genellikle açık tenli insanlarda ortaya çıkar. Yüz bölgesinde, kılcal damar şikayetleri 0,1-1 mm çaplı ince damarların artışı şeklinde ortaya çıkabilir. Bazen de cilt beni görünümünde kılcal damar genişlemesi olarak görülebilir.
Yüz bölgesinde görülen kılcal damar şikayetleri, en çok hassas cilt yapısına, güneş ışınlarının hasarına, rozase hastalığına, metabolik ve romatizmal hastalıklara, aşırı östrojen, alkol, kronik kortizon kullanımı, travma veya genetik hastalıklara bağlı olabilir.
Yüzdeki Kılcal Damarlar Nasıl Tedavi Edilir?
Yüzdeki kılcal damar tedavilerinde geçmişten günümüze kadar değişik yöntemler kullanılmıştır. Daha önceleri kullanılan buz, elektrik cerrahisi ve bazı lazer türleri kılcal damar tedavisinde başarılı olmamıştır. Leke ve iz bıraktığı için eski tedavi yöntemleri terk edilmiştir. Günümüzde kılcal damar tedavisi lazer ve ışık cihazlarıyla başarılı bir şekilde yapılmaktadır.
Yüzdeki Kılcal Damar Tedavisinde Kullanılan Lazerler Hangileridir?
Başarıyla kılcal damar tedavisinde kullanılan lazerler şunlardır;
• Long Pulsed Nd:YAG Lazer 1064 nm
• Pulsed Dye Lazer 595 nm-585 nm
• KTP Lazer 532 nm
• IPL
Lazerle Kılcal Damar Tedavisinde Lazerlerin Etki Mekanizması Nedir?
Lazerler kılcal damarın içinden geçen kanda bulunan oksihemoglobin adlı maddeyi etkiler. Yoğun şekilde kanda bulunan oksihemoblobin lazerin etkisi ile ısınır. Isınan ve zarar gören damarlar zaman içinde kaybolurlar. Damar ne kadar genişse, içindeki kan miktarı ve oksihemoglobin daha fazladır. Bu yüzden kalın damarlar ince damarlara göre lazer tedavilerinden daha kolay etkilenir.
Lazerle Kılcal Damar Tedavisi Nasıl Yapılır ve Kaç Seans Sürer?
Kılcal damar tedavisi yaptıranlar seans sayıları ve neticeler kılcal damarın cinsi, kalınlığı, yerleşimi ve nedenine göre değişir. Spider anjiom (örümcek beni) olarak adlandırılan bene benzer kılcal damar tedavilerinde genellikle bir veya iki seansta hemen sonuç alınmaktadır. Oysa yüzde yaygın şekilde görülen kılcal damar tedavileri en az 4-6 seans gerektirmektedir. Yüzdeki kılcal damar tedavilerinde seans aralıkları en az 3 hafta olmalıdır. Tedavi neticeleri ikinci veya üçüncü seanstan sonra daha iyi ortaya çıkmaya başlar. Burun kenarındaki ince kılcal damarların yok olması değil hafiflemesi beklenmelidir. Kalın damarlar kolayca kaybolur. Burun üstündeki kılcal damarlar lazer tarafından kolayca etkilense bile kaybolmaları uzun seansları gerektirebilir.
Lazerle Kılcal Damar Tedavisinden Sonra Cildimde Yan Etki Ortaya Çıkar Mı?
Lazerle kılcal damar tedavisinden sonra yüzde hafif bir pembelik olur. Genel olarak yarım gün içinde geçer. Çok yaygın kılcal damar varsa yarım gün süren hafif bir ödem görülebilir. Genel olarak kabuk ve yara beklenmez. Kılcal damar tedavisi yaptıranlar işlem sonrası güneş koruyucu kullanmalıdır. Güneş koruyucu kullanmanın dışında, yaz aylarında güneşin dik olduğu öğlen saatlerinde güneş altında kalmamalı, şapka kullanmalı ve gölgede kalmaya özen göstermelidirler.